ОТВОРЕНО ПИСМО ДО АНДРЕЙ КОВАЧЕВ – ЕВРОДЕПУТАТ.

Относно: „гениалното“ предложение Димитровград да бъде прекръстен на Св. Димитър.

Уважаеми г-н Евродепутат,
Пиша Ви в качеството си на гражданин – кореняк димитровградчанин.
Димитровград е част от историята на България.
Хубава или лоша, удобна или не – това е историята ни, която трябва да се помни, трябва да се учи и всеки уважаващ себе си димитровградчанин трябва да знае!
Предполагам, че е модерно да се сменят имена на градове. Визирам бившият Ленинград и настоящ Санкт Петербург и още много други. Но все си мисля, че в европарламента има къде-къде по-важни неща за вършене, от колкото смяна на името на град със 70 годишна история, намиращ се в центъра на една не особено голяма европейска държава.
Лично за мен, като един аполитичен свободомислещ човек, идеята за смяна на името на града ни е все едно да ни се роди дете; да му дадем име; детето ни да порасте и да решим, че това име не ни харесва, защото сме се скарали с дядото или бабата, на когото е кръстено и да започнем да се пънем му сменяме името. С няколко думи: Пълна, тотална и неадекватна загуба на време, средства, нерви и енергия.
Съдейки по предложението Ви, разбирам, че не познавате много Димитровград. Може би и за това сте си въобразил, че изглежда не европейски. За това, лично аз Ви каня на разходка в Димитровград, за моя сметка. Така ще имате възможността да видите града, чието име искате да промените, с очите си. Ще се запознаете с хората; ще разгледате архитектурата; ще видите работещите по-европейски стандарт бизнеси (които въобще не са малко), ще се запознаете с традициите по нашия край и т.н. Все пак, хубаво е когато човек иска да направи някаква промяна, да бъде запознат и информиран с нещата, които иска да променя.
А, ако след тази наша среща, все пак държите нашият град да изглежда още по-европейски, аз и моите съграждани ще бъдем изключително радостни, ако внесете предложение пред Европейския Парламент – пенсиите и заплатите в Димитровград да се изравнят с европейските такива. В момента, в който по Ваше предложение, пенсиите и заплатите на димитровградчани се изравнят с германските, например – аз лично ще инициирам референдум, който да подкрепи преименуването на Димитровград, не на Св. Димитър, а на Андрейковачевград.
Отделно, г-н Ковачев, лично според мен, не името създава облика на един град, а хората. Ако трябва да падна до Вашето ниво на светоусещане, мога да споделя, че фамилията „Ковачев“ съвсем не подхожда на фамилия на евродепутат, а по-скоро на ковач – занаятчия.
Другото нещо, което не проумявам, е как в ХХI ВЕК, във време, в което хората търсят варианти за лечение със стволови клетки и нано технологии на не лечими до сега болести; във време, в което се търсят начини за свободни полети в космоса и т.н., хора заемащи постове като Вашия, в една институция като Европейският Парламент, се занимават с такива безсмислени, неадекватни и неефективни упражнения.

С уважение:
Михаил Нейчев – Димитровградчанин.

П.С. Г-н Ковачев, ако все пак това Ваше „гениално“ предложение влезе в сила, (въобще няма да се учудя ако това се случи), въпросите, които изплуват в съзнанието ми са: #Кой ще поеме разходите за смяна на личните документи на всички димитровградчани, съобразно новото име на града? #Кой ще поеме разходите за пререгистрация на местните бизнес, индустрия, търговски обекти и т.н. ; на всички правителствени и не правителствени организации; на всички културно-просветни институции и т.н., съобразно новото име на града?