Im SEOr Bitch

Село. Кръчма, църква, кметство и читалище. Популация – 15 души. Брой компютри, барабар с този в кметството – 5 бр. Брой компютри свързани към интернет – 2бр. Усещате ли на къде бия?

Както си рових днес из интернет реших да пусна едно търсене в Google с две ключови думи, едната, от които „читалище“. И какво да видят очите ми! На първо място сайт на читалище, хостнат в Hit.Bg. На второ място – същото читалище. Мозъкът ми  веднага започна да рисува картини, които съдържаха таговете WEB3, HTML5 и разни дуги купешки абривиатури. Викам си: „Дай да вляза, мамка му, и да го видя това пусто читалище, дето е на първо място в Google.“  Като всеки един нормален потребител на търсачката, цъкнах на първия резултат. Пред очите ми се отвори нещо цветно, неразбираемо и незабравимо. Нещо като филма „Матрицата“, на първо гледане. Гледаш, не знаеш дали ти е добре или зле и след като всичко свърши – пред очите ти все още вървят кадри. В случая – петна.

Най-интересното, обаче, беше последния ред на фуутъра на „сайта“. Хиперлинк към статична страница в Hit.Bg с ЦЕНОРАЗПИС(Т’ва ше да е сериозна компания, щом има фиксирани цени на услугите за СЕО. Сигурно от поръчки нямат и време да си направят собствен уебсайт), Alt tag – липсва, а заглавието беше „СЕО ОБТИМИЗАЦИЯ ************“ . Викам си: „Ясно!“ Щом има и СЕО оБтимизация – работата ще да е оБтимизирана оБтимално. Започнах да си задавам въпросите:

1. ОК! Защо, мамка му, преди някой да даде пари за нещо, к’вото и да е – не се консултира?

Купуваш кола, салам, въдица или книга. Ще отидеш на сляпо и ще кажеш „Дай една кола“ или „Дай една книга“, или си се спрял на точно определна марка и точно определен автор?!

2. Кому е нужно СЕО на сайт на селско читалище, посещавано от 5 баби, на кръст?

Защо, the fuck, се харчат пари от читалищната субсидия за СЕО на читалище с единствена дейност – бабешки хор и библиотека, в която не е стъпвал човешки крак от години? Според мен, всяко едно читалище трябва да има уебсайт! Уеб сайт – силно казано. По-скоро презентационна страничка в интернет. Ама чак СЕО, че и оБтимизация… На кому е нужно?

3. Каква е целта на пустата му СЕО оБтимизацията?

Знаете добре, че всяко едно посредствено читалище в България си има бабешки хор. Тук говорим за посредствените читалища! Не за читалищата, които имат много форми и дейности, една от които е бабешкия хор. Какъв е кяра на едно такова посредствено читалище да излиза на първо място в Google? Някакъв вид имидж пред шефовете на бабешките хорове или обикновенно междуселско читалищно мерене на пишки?!?

Ся, като го прочетете това ще си кажете първо: „Ся, тебе те е яд, че сайта на читалището, който правиш не излиза на първо място“ и второ: „К’во против имаш българския фолклор и възрастните хора“.

Първо – не съм искал сайта на читалището да бъде на първо място в Google, не съм го вдигнал! Имам познанията имам и познатите! Просто, смятам това упражнение за загуба на пари и време.

Второ – обожавам възрастните хора. Само ме е яд, че други едни хора точат пари от държавата покрай тях и ги харчат за пълни глупости!

Амин!