КАКВО Е КАРМА?

Много често, когато нещо в живота ни се скапе, става така, че търсим вината във всеки друг, но не и в нас самите. Претърпели сме злополука, нещастие, раздяла, болест или някаква друга гадост и първото нещо, което правим е да обвиним съдбата. Най-често срещаните оплаквания са: „Как може все на мен да ми се случва“; „Виж го оня малоумник – колко добре си живее“; „Ако има един проблем, ще бъде все на моята глава“; „Аз бачкам като луд, а оня само си клати краката и е по-добре и по-щастлив от мен“… Това са признаци на общо-взето – тотално сбъркан начин на мислене, възприятие и възпитание, поне според мен. Ако изолираме материалното и направим малък анализ на  духовната структура на човешката душа, ще стигнем до извода, че тя е сходна с божествената. Може би, не напразно в Библията е писано, че Бог е създал човека по свой собствен образ и подобие. По пътя на логиката излиза, че всички божии подобия носят отговорност за всяка една  дума, постъпка, мисъл и емоция, през вечния си живот, така както го е направил и Бог. И точно последствията от нещата, които написах по-горе се наричат „КАРМА“.

Самата дума „КАРМА“ преведена от санскрит – (कर्म) означава: действие, влияние, причина-следствие, съдба.

ЗАКОНЪТ ЗА КАРМАТА

Сега, знам какво ще си помислите – „Тоя тотално се е побъркал…“ За успокоение на доброжелателите си ще кажа: „Не, ни най-малко! Същия съм си и нямам никакво намерение да се побърквам, все още“. Кармата и законите на кармата са неща познати от хилядолетия. Неща, на които не обръщаме внимание, заради забързаното вълче ежедневие, в което се опитваме оцелеем. Разберем ли, обаче, как да ползваме елементарният закон за кармата – ще подобрим драстично качеството си на живот. Казвам това твърдение и съм сигурен в него, защото съм го изпитал и продължавам да го изпитвам на гърба си. Именно този наглед прост закон обяснява всичко, което ни се случва по най-елементарният начин. Точно този закон обяснява защо някои хора се радват на щастие, любов и спокойствие, а други претърпяват злополуки, страдат от болести или почти винаги са част от някаква гадост.

Законът за кармата е познат на човечеството от хиляди години и всъщност е много прост:

Това, което правиш на другите се връща обратно при теб.

Всички българи са чували поговорките: „Каквото почукало – това се обадило“; „На каквото си постелиш – на това ще легнеш“ и „Каквото посееш – това ще пожънеш“, но никой не е осъзнал, че именно ние самите сме съдиите на самите себе си.

Ако физическото или психическото насилие, лъжите, изневерите, вътрешната злоба, желанието за мъст и др. са част от живота ти, то законът за кармата гарантира, че ще изпиташ същото върху себе си, докато се научиш да се държиш с ближните така, както искаш и те да се държат с теб. Простичко 🙂

Законът за кармата е валиден както за отделни личности, така и за семейства, групи хора, селища, нации, та дори и цели цивилизации.

Кармата може да се прояви секунди след като е вече причинена, или след време в този живот (прераждане) или което и да е от евентуалните ни бъдещи прераждания. Душата (нашата истинска същност) винаги помни цялото ни минало, докато физическия интелект (мозъка) е ограничен само до настоящето прераждане.

Предполагам, че сме създадени по този начин с цел да се улесни опрощаването на нас самите за насилието, което сме извършили над другите през предните ни прераждания на тази планета. Защото, в много случаи е много по-лесно да простим на другите, отколкото да простим на самите себе си.

ВИДОВЕ КАРМА

Според индийската философска традиция има три вида карма:

 1. Санчита карма – Натрупана, събрана карма, чиито резултати още не са се проявили.
 2. Прарабдха карма или карма-съдба е тази част от санчита кармата, която съставя сегашния ни живот. Събират се плодовете на част от натрупаната карма.
 3. Крияамана карма или карма-семена. Това е кармата, която човек сега създава, чрез своите мисли и постъпки и чиито плодове ще бере в бъдеще.

Тези три вида карма могат най-лесно да се обяснят с пример за фермер, който сее семена, после прибира реколта, част от която съхранява, а другата потребява.

Както писах по-горе – освен индивудуалната карма, която се отнася към дадено конкретно съзнание притежаващо нивото на развитие самосъзнание, има и групова карма, която може да се прояви и разгърне към дадено колективно съзнание на ниво семейство, род, нация, раса или цивилизация в общопланетарен аспект.

КЪДЕ ДЕЙСТВА ЗАКОНЪТ ЗА КАРМАТА

Закона за кармата действа за това, което причиняваме на абсолютно всички същества – животни, растения, минерали, планети, същества отвъд физичната сфера, хора. Законът за кармата е валиден за:

 • всички наши действия;
 • думи;
 • мисли;
 • емоции / чувства.

Много хора си мислят:  „Това, което си мисля си е моя работа.“ и „Това, което съм направил и ми се е разминало е минало-заминало“. Голяма грешка! Всичко е енергия и вибрации и нашите мисли и емоции се разпространяват в пространството както радиовълните. Докато действията ни са ограничени до обсега на физическото тяло, нашите мисли и емоции засягат цялото ни обкръжение и влияят върху държанието и постъпките на заобикалящите ни. Силните отрицателни мисли и емоции причиняват „замърсяване“ на обкръжаващата ни среда (метафизична разбира се) по същия начин, както химикалите причиняват замърсяването на въздуха.

Това, че не виждаме и не чувстваме последствията от нашите мисли и емоции, не отменя кармата, която причиняваме и посяваме. Силата на ума е многократно по-голяма от тази на физиката ни, както и метафизичната енергия в сравнение с физическата. Това са просто различни измерения. Именно поради тази причина, следите оставени от насилствените мисли и чувства, са много по-трайни и силни. Такива следи могат да останат в емоционалното и причинното тяло на човек за хилядолетия.

ЕФЕКТЪТ НА КАРМАТА ВЪРХУ ФИЗИЧЕСКОТО ЗДРАВЕ

Мисли и чувства на любов и хармония със заобикалящият ни свят и ближните ни, водят до перфектно физическо и емоционално здраве. Човешкото здраве е винаги резултат от кармата натрупана през всички минали прераждания. За душата няма „раждане“ и „смърт“, а един непрекъснат процес на „опознаване“. Именно за това малкото бебе е също толкова повлиявано от своята карма, както и възрастните, тъй-като всяко ново прераждане започва с равносметката от всички предишни. Нищо не се губи. Кармата се съхранява в причинното ни тяло и се „носи“ от нас през целия цикъл на прераждания, докато душата ни се „освободи“ и се завърне обратно „У ДОМА“.

Доказано е, че дисхармонията, породена от чувства като гняв, ревност, отмъщение, алчност, непрестанно лъжене, насилие и т.н., засягат човешкото здраве и имат изключително сериозни последствия като:

 • инфаркт;
 • ангина пекторис;
 • Алцхаймер;
 • туберкулоза;
 • тумор и рак;
 • ревматизъм;
 • главоболие, невралгия, инфекции;
 • различни вирусни и бактериални заболявания;
 • склероза;
 • и други сериозни съвременни болести.

Нито едно заболяване или злополука не идват просто така – от нищото, ако съответната личност няма карма за това. Всичко, АБСОЛЮТНО ВСИЧКО, което ни се случва е просто резултат от нашата предишна дейност и наше „право“ е да получаваме, това което сме „посели“.

Е, след като вече сме наясно със закона за кармата, и ако вече ни е дошло „до гуша“ от страдание, болести, несполуки, нещастия и болка, е време да променим коренно начина си на живот. Всяка карма може да бъде разтворена, или отложена, по безкрайната милост, ако създаването на хармония, мир и любов около нас, където и да сме, е целта на нашето по-нататъшно съществуване. Фокусирането на цел като тази, ще изпълни ума и тялото с нова, положителна енергия.

_________________________________
Използвана литература:

 1. С. Н. Лазарев – Диагностика на кармата 1: „Система на полевата саморегулация“ – ISBN 978-3-941622-41-8;
 2. С. Н. Лазарев – Диагностика на кармата 2: „Чиста карма – част първа“ – ISBN 978-3-941622-42-5;
 3. С. Н. Лазарев – Диагностика на кармата 3: „Чиста карма – част втора“ – ISBN 978-3-941622-53-1;
 4. С. Н. Лазарев – Диагностика на кармата 4: „Любов“ – ISBN 978-3-941622-43-2;
 5. Ронда Бърн – Тайната – ISBN 978-9-543214-58-7
 6. Лиса Уилямс – Животът на душата – ISBN978-9-546264-00-8
 7. Далай Лама – Пътят към просветлението – ISBN 978-9-544745-96-7
 8. Wikipedia