izm

Не е лесно да се оцелява в държава като България. Най-лошото е, че наред с всички политически, здравословни, финансови и лични проблеми, с които ежедневно се бори средностатистическия българин, се намират и селски тарикати – измамници, които ден след ден фабрикуват най-рализни варианти за припечелване на някой свеж лев, по не особено легален начин.
Обикновено, жертвите на тъпите копелета са пенсионери, ученици или просто лековерни хора, които приемат всяка една дума за чиста монета.
Поводите да напиша тази статия са хем многобройните истории на „ощипани“ по един или друг начин мои познати, приятели и близки; хем опит да предпазя Вас, читателите на глупостите ми, от подобни кофти ситуации. В нея съм ползвал почти всички БГ сайтове, в които е писано за измамите в България.

В този пост ще се спра на най-„модерните“ измами в България в момента, за които съм чувал. Измами, на които повечето българи биха клъвнали чисто първосигнално.

Facebook измами сред учениците в социалните мрежи:

Ученици с компютърни познания над средното ниво, влизат в профил на потребител на някоя от социалните мрежи, най-често Фейсбук. После от негово име искат пари от приятели с обяснението, че се е случило нещастие или непредвидена неприятност. Обикновено молят паричният превод да бъде изпратен ведага и на даден адрес.

Нигерийски измами

По електронната поща жертвата получава съобщение, че е починал генерал Сани Абачи, бившият диктатор на Нигерия, примерно, и от него са останали 50 милиона евро, които по някакъв начин трябва да се скрият. Измамниците призовават получателя на имейла да се съгласи да му преведат по банковата сметка огромната сума, от която му обещават процент за „услугата“. Повечето хора моментално изтриват такива съобщения, но някои, подмамени от възможността лесно да спечелят пари, се хващат. Тогава измамниците искат бъдещия „титуляр“ на сметката с милионите да им направи някакъв банков превод на пари, които да се платят уж за определени мита, за административни такси, за подкупи и т. н.

По електронната поща човек получава съобщение от пищна мацка, която по неведоми пътища е харесала снимката или профила на измамения в някоя от социалните мрежи. Мацката се оказва дъщеря на милионер, който иска да я ожени и да остави наследство от, да кажем, 5 000 000 евро, на нея и на съпругът и. За целта, обаче, измаменият трябва да поеме разходите по сватбата и т.н. и трябва да изпрати 15 000 евро, чрез някоя от фирмите за парични трансакции.
Сами разбирате колко тъпо звучи това, но в България има хора, които са се хванали на тази въдица.

Телефонни измами

Спешна животоспасяваща операция вариант 1:
На домашния телефон на жертвата се обажда непознат, който се представя за лекар и иска голяма сума пари за спешна операция на неин близък, жертва на сърцераздирателен инцидент. Сумата трябва да бъде предадена лично на неутрално място.

Спешна животоспасяваща операция вариант 2:
На домашния телефон на жертвата се обажда непознат, който се представя за лекар и иска голяма сума пари за спешна операция на неин близък, жертва на сърцераздирателен инцидент.Малко по-късно звъни друг мъж, който твърди, че е генерал от районното РПУ и разяснява, че докторът е измамник, следен от полицията. Затова жертвата трябва да опише банкнотите преди да ги предаде на измамника, а след залавянето на престъпника, сумата ще й бъде възтановена.

Плащане на гаранция:
На домашния телефон на жертвата се получава обаждане, че неин близък (син, внук, племенник) е задържан в полицията, защото е предизвикал катастрофа или започнал побой, при който е загинал възрастен човек или дете. Измамникът предоставя телефонен номер на жертвата, за да се свърже с „полицай“, „следовател“ или „адвокат“, който потвърждава, че роднината на жертвата е задържан. Обещава да „уреди освобождаването му“, ако жертвата заплати определена сума. Няколко пъти предупреждава жертвата да не се обажда на никого, „за да не развали работата“. Определя среща за предаване на сумата. Възможно е и да поиска да закупуването на ваучери за мобилни телефони от жертвата и да им издиктувате кодовете, за да се свърже и „за да се разбере с прокурора или съдията“.

Печалба от телевизионна игра и томбола:
На мобилния телефон на жертвата се обажда енергичен глас, който се представя за служител на мобилен оператор. Информира я, че е спечелила голяма парична награда (няколко хиляди лева) или че е определена за участие в томбола или лотария между телекомуникационната компания, която жертвата ползва и известни вериги магазини за черна и бяла техника. За да получите печалбата, жертвата трябва да закупи ваучер за предплатена услуга към съответния оператор и да издиктува кодовете за активиране на представителя на компанията. Обещаните награди са различни, в зависимост от стойността на закупения от Вас ваучер: с ваучер до 40 лв. може да спечелите 500 лв., мобилен телефон, микровълнова фурна; ваучер от 60 до 120 лева дава шанс на жертвата да играе за пералня, съдомиялна машина или климатик; а срещу закупен ваучер за над 120-130 лева, жертвата получава достъп до третото ниво на играта, където и наградите са най-привлекателни – плазмен телевизор, 7-дневна почивка в черноморски курорт, преносим компютър и т.н. След като измаменият закупи ваучерите и продиктувате кодовете им за активиране, контактите с Вас се прекратяват.

Ако жертвата е служител на фирма, извършваща продажба на електронни ваучери за зареждане на СИМ-карти на мобилни оператори, и с нея се свързва лице, преставящо се за служител на някой от мобилните оператори, което и обяснява, че поради възникнал проблем е необходимо да му бъдат продиктувани баркодовете на наличните в магазина ваучери.

Обади ми се спешно:
Получавате СМС от номер с телефонен код започваш с +243, +242, +380 и др. СМС-ът гласи „Обади ми се СПЕШНО“ Веднъж набрали този номер или изпратили смс до него вече сте загубили доста пари, които ще бъдат източени чрез месечната ви сметка.

Улични измами

На улицата Ви спира свеж-усмихнат младеж, който Ви изглежда познат. Успява да Ви убеди, че е син или внук на Ваш съсед или добър приятел на Ваш роднина. След приятен разговор Ви споделя, че не му достига неголяма сума (около 50 лв.), за да доплати някакво задължение (например ремонт на автомобил). Моли да му услужите, а той после ще Ви закара до вкъщи и ще Ви върне парите. Посочва колата си, пред която трябва да изчакате, докато той се разплати. Взема парите и не се връща.

КАК ДА РЕАГИРАТЕ

Телефон 112 се избира безплатно от всички мобилни и стационарни телефони в ЕС. Обаждате се и обяснявате какво се е случило.
Излишно е да Ви напомням, че по никакъв начин не бива да се доверявате на лица и институции, които не познавате лично. Ако Ви кажат, че ваш роднина е в беда – чака за операция или е направил злополука, след като приключите първият разговор с измамника се ОБАДЕТЕ на роднината си, след това на 112.

Ако евентуално сте били жертва на друг вид измама – моля, споделете с коментар.

EDIT 1, направен от Маринова

Пратка с наложен платеж
На вратата на домът на жертвата звъни лице, облечено с дрехи наподобяващи униформите на служител от куриерска фирма. Лицето носи пратка – опакован пакет или кашон пълен с тухли. Убеждава жертвата, че пратката е адресирана до нея от неин роднина в чужбина. Пратката е с наложен платеж. Измамникът изисква от жертвата да му бъде заплатена таксата за наложен платеж. Таксата се измисля на момента, според ситуацията. Обикновено е между 30, 50 или 100лв.